Kuchenka mikrofalowa to bardzo przydatne urządzenie, gdy chcemy szybko przyrządzić sobie obiad, podgrzać coś lub rozmrozić rzecz wyjętą prosto z zamrażarki. Wystarczy kilka minut i gotowe, gorące danie ląduje na talerzu. Niestety, w pośpiechu łatwo zapomnieć, że mikrofalówka wymaga specjalnego traktowania jeśli chodzi o utrzymywanie jej w czystości. Jeśli zajrzymy do niej po kilku użyciach, zobaczymy w jej wnętrzu ślady tłuszczu i innych zabrudzeń, nie wspominając już o nieprzyjemnym zapachu mieszanki kilku ostatnich potraw. Ale na wszystko są sposoby.
Czyszcząc wnętrze mikrofalówki należy przede wszystkim unikać ostrych myjek czy gąbek, aby nie porysować powierzchni. Najlepiej sięgnąć po miękkie ściereczki, natomiast ruchomy talerz umyć tak, jak inne naczynia.
W walce z zaschniętymi zabrudzeniami skuteczna okaże się para wodna. Do mikrofalówki należy wstawić miseczkę z wodą i nastawić najwyższą moc. Skroplona para rozpuści brud, dzięki czemu po wyłączeniu urządzenia pozostanie tylko przetrzeć je szmatką do sucha. Dla wzmocnienia efektu, do wody można dodać kilka plasterków cytryny lub sodę oczyszczoną (2 łyżki na szklankę), które pozwolą pozbyć się aromatów z wnętrza. Podobny efekt przyniesie zagotowanie w mikrofalówce zmielonej kawy – wystarczy kilka jej łyżek zalać wodą i podgrzać w urządzeniu.